Tips

 

Wacht af

Wie dicht op andere mensen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw of rijtjeshuis, zal een zekere mate van leef geluiden accepteren. Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo’n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend? Dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Je kunt besluiten voor deze keer je ogen of oren te sluiten, omdat je eigenlijk nooit ‘gedoe’ hebt met de buren.

Scherm je af

Ervaar je burenoverlast van leef geluiden die moeilijk te voorkomen zijn? Bijvoorbeeld praten, lopen of spelende kinderen? Probeer jezelf dan af te schermen. Ga een wandelingetje maken als de buurkinderen op de trampoline springen en veel geluid maken of zet je eigen radio aan als je er last van hebt dat je de buren hoort lopen of praten.

Niet slim: koekje van eigen deeg

Houdt de overlast aan? Dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven. Even bonken met de bezem tegen het plafond of het geluid van je eigen radio op maximaal zetten. Dat is geen goed idee. Je kiest dan de aanval om het conflict te beslechten. Je aanvallende gedrag zal er in veel gevallen voor zorgen dat de buren ook in de aanval gaan. Ze zetten de muziek nog harder en dan ben je nog verder van huis. Wacht daarom niet te lang om contact met je buren op te nemen en doe dit als je zelf rustig bent. Stel je vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat je buren meewerken.

Brief in de brievenbus doen

Persoonlijk contact is het beste om samen tot een oplossing te komen. Maar vanwege corona is het wellicht niet wenselijk of mogelijk om volgens de richtlijnen van het RIVM een gesprek aan te gaan. Je kunt daarom ook besluiten om een brief in de brievenbus te doen. Let daarbij op de toon en manier waarop je iets schrijft. Het kan zijn dat je buren zich niet bewust zijn van de overlast die ze bezorgen. Maak geen verwijten, maar schrijf bijvoorbeeld waar je behoefte aan hebt en hou het zoveel mogelijk bij de actuele feiten. Noem vooral ook de gevolgen die de situatie voor jou heeft. Door te vertellen wat er zo lastig is, kunnen de buren je beter begrijpen. Dat maakt de kans groter dat ze willen meedenken in oplossingen.

Om te voorkomen dat je buren last hebben van jou, hebben we de volgende tips:

Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.

Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.

Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.