Asbest

Asbest is sinds 1993 verboden om toe te passen. Daarom zijn woningen van vóór 1994 vaak asbestverdacht. Een asbestproduct kan op verschillende manieren verwerkt zijn. Het kan in de constructie zitten of in de afwerking. Asbest kan gevraarlijk zijn, maar dat hoeft niet.

Asbest kan bijvoorbeeld voorkomen in:

  • Sommige soorten vinyltegels, geproduceerd vóór 1984
  • Golfplaten dakbedekking, bijvoorbeeld van een schuur
  • Wandbekleding van bijvoorbeeld een schuur
  • Een gevelkachel (vooral het koord rondom de deur of de rookafvoer door de gevel)
  • Beplating achter de kachel

Om uw gezondheid niet in gevaar te brengen mag u het asbest niet verwerken.  Dat betekent dat u het niet mag verwijderen, wegbreken, doorboren, zagen, schuren etc. Wanneer u dit wel doet, brengt u uw gezondheid en die van anderen mogelijker in gevaar. Het bewerken en/of verwijderen van asbest is wettelijk ook niet toegestaan!

Hoe herkent u asbest?

Vaak is asbest alleen door een expert te herkennen. Daarom moet het vaststellen altijd gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. Zij nemen een monster van het materiaal en laten dit analyseren. Op deze manier is er altijd zekerheid over het product dat is gebruikt. Als u het vermoeden heeft dat een materiaal asbesthoudend is, neem dan altijd met ons contact op voordat u het gaat bewerken of verwijderen. Wij kijken graag mee voor een eerste analyse.

Wat doet Zaam Wonen met asbest?

Bij energetische- of onderhoudsprojecten wordt er gekeken of er asbest in de woning aanwezig is. Dit mag namelijk niet vrijkomen als er gewerkt wordt. Ook als je gaat verhuizen zal een medewerker van Zaam Wonen met je door het huis lopen en controlen waar mogelijk asbest is. Als er asbest aanwezig is, dan wordt aangegeven hoe wij hier mee omgaan. Ons uitgangspunt is dat u en uw gezondheid niet in het gevaar komt!

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden