Nieuwsbericht

Huurbevriezing?

Publicatiedatum: 28-03-2019

 

 

Maandag 25 maart verraste de Woonbond Nederland met het bericht dat ongeveer 300.000 huurders per 1 juli aanstaande huurbevriezing (is 0% huurverhoging) of huurverlaging kunnen krijgen, als ze het aanvragen bij hun corporatie. Onder andere de NOS plaatste hier een nieuwsbericht over. Eén ding is duidelijk: het bericht van de Woonbond is nogal ongelukkig geschreven. Zaam Wonen zal per 1 juli geen huurverlaging of huurbevriezing doorvoeren. Dit leggen we uit.

Waar gaat het over?

Eind december 2018 hebben Woonbond en Aedes (de koepel van woningcorporaties) een Sociaal Huurakkoord afgesloten. Belangrijk punt uit dit akkoord is dat de gemiddelde huurverhoging de komende jaren niet hoger zal zijn dan het inflatiepercentage. Maar, het ministerie heeft in de tussentijd tot 3 keer toe laten weten dat de tijd te kort is om alles uit het Sociaal Huurakkoord op tijd in regels en wetten om te zetten. 2019 is een overgangsjaar, waarin niet alles uit het Huurakkoord al geregeld is.

In dat akkoord staat ook (daar heeft de Woonbond een punt) dat als huurders nu méér huur betalen dan ze maximaal kunnen betalen, zij recht hebben op huurbevriezing. En dat als mensen een laag inkomen hebben en een huur hebben meer dan € 720,42 per maand, zij voor huurverlaging (tot onder de € 720,42) in aanmerking komen. Alleen dit staat nog niet in de wet en daarom nog niet gebruikt worden.

Wat doet Zaam Wonen?

Zaam Wonen zal vanaf 1 juli nog geen huurverlaging of huurbevriezing toepassen.

De wettelijke regels die nodig zijn, moeten nog gemaakt worden. Volgens het ministerie is de tijd te kort, om dat dit jaar nog te doen.

Of er in 2020 mogelijkheden voor huurverlaging of huurbevriezing zijn, is onzeker. Veel hangt af wanneer het ministerie en de Tweede Kamer hierover besluiten. Als er volgend jaar wettelijke regels zijn voor huurverlaging of huurbevriezing, dan zal Zaam Wonen die uiteraard uitvoeren. We houden ons aan de wet!

Huuraanpassing 2019

Voor de huurverhoging van 1 juli 2019 volgt Zaam Wonen het Sociaal Huurakkoord. De huurverhoging bij Zaam Wonen is 1,6%.

 

Deel deze pagina